Ugrás a fő tartalomra

Homok


- Ez vajon kinek szól? Észrevetted, hogy sehol egy teremtett lélek? - kérdezte Galagonya. 
Ketten haladtak a kihalt úton. Jobb kéz felől egy iskola épülete kongott az ürességtől de mégis szólt benne a hangos bemondó. Propaganda arról, hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy beilleszthető legyél a keretbe. Valaki jó ötletnek találta almazöldre pingálni az egymáshoz ragasztott dobozépületeket. 
- Kedvem lenne filmezni. Annyira bizarr nem? - kérdezte Galagonya. Teljesen a hatása alá került a látottaknak.
- Te meg fotózhatnál! Nincs kedved? - próbálta szóra bírni és egyben elhessegetni Liliom félelmét.  
- Nincs. Tűnjünk innen! - válaszolta Liliom. 
- Maradjunk még egy kicsit! - kérlelte Galagonya, de nem is törődvén a válasszal balra fordult. Lába mély homokba süllyedt. Lomhán csúszkálva haladtak a Tanácsháza irányába. Az barna volt, rajta piros felirat: TANÁCSHÁZA.  
Mindent belepett a csend. Sehol egy ember, sehol egy autó. Még madárcsicsergés és szúnyogzümmögés sem volt. Pedig a nap hét ágra sütött. Túrták maguk alatt a homokot. Ilyen mély homok egy kisváros közepén? 
Galagonya rájött, ha a cipőjének orrára áll szaladni is tud benne. Kacagva mutatta Liliomnak hogy néz ki futás közben, de Liliom arcán kétely ült. 
Galagonya nem volt hajlandó foglalkozni azzal a tekintettel. Jól érezte magát. Liliomot szerfölött zavarta Galagonya hangos nevetése. 
A nevetés hatására egy tíz év körüli kislány jelent meg az egyik ház sarkánál és Galagonya felé indult. A kislányon napszítta, kék rágógumi-márkás póló és ugyanolyan napszítta, kék rövidnadrág volt. Magasra húzott tornazoknija és fehér iskolai tornacipője nem illett a korba. 
- Várjunk csak? - szólalt meg Galagonya - Tanácsháza? - motyogta magában, majd a kislányra nézett.
- Hát és te? Honnan csöppentél ide? Hova tűntek a többiek? - kérdezte a kislányt. Az nem nézett föl. Szemlesütve belecsimpaszkodott Galagonya jobb kezébe. 
Galagonya elmosolyodott és össze vissza beszélt; az almazöld iskoláról, az oda nem illő homokról és a hangosbemondó szövegéről. 
Egy négy év körüli kisfiú kukucskált egy villanyoszlop mögül és felbátorodva a látottakon Galagonya irányába indult. 
Galagonya csak beszélt, beszélt és gyűltek köré a gyerekek. 
- Nem tetszik ez nekem. Ne beszélgess velük! - mondta Liliom. 
Ettől a gyerekek láthatóan megszeppentek és ahogyan jöttek el is mentek, beszélhetett Galagonya nekik akármilyen szépen. 
De Galagonya most sem keseredett el, hanem elindult jobbra, mert végre emberi hangokat hallott.  
A szocreál főút mögött egy óbarokk faluba csöppent. Templom, parókia és két tucat kőszobor. A szobrok szenteket ábrázoltak. Fél embernagyságú, sötétszürke testük virágfüzérekkel volt feldíszítve. 
Galagonyának a filmfelvételen járt az agya. Liliom szokásához híven kicsivel Galagonya mögött állt meg. A szobroktól távolabb emberek nagyobb csoportja várt valamire. 
Jól tették, mert ekkor az altemplomból egy papot két oldaláról támogatva húzott fel pár markos legény. A pap feje borotvált volt, arca vörös, rajta arany és fehér, gazdagon hímzett miseruha. 
- Mi lehet a baja? - kérdezte Galagonya félhangosan. 
Kellő távolságban álltak ahhoz, hogy nem vette észre őket senki. Főleg azért nem, mert mindenki a papot nézte. 
A pap mintha viaskodott volna a legényekkel, pedig ehhez nem sok erőt adott neki az ő Istene. Alacsony, vézna kis alak volt. 
- Ma itt tartom a misét. Ezen a szent helyen. - üvöltötte s Galagonya számára egyértelművé vált, hogy miért nem tudott egyedül menni. Elnevette magát, miközben két kezével takarta száját és Liliomra nézett.
Liliom is mosolygott. Végre nem félt. 
És valóban a pap azon a szent helyen, kint a szabadban megállt, háttal a tömegnek és láthatóan misére készült.  
A hívek egyáltalán nem háborodtak föl, hanem összekulcsolták kezeiket, lesütötték szemeiket és vártak. Úgy tűnt, az alkalom nem kivételes, hanem nagyon is megszokott. 
Galagonya ekkor érezte meg először, hogy tele van a szája homokkal. Köpni szeretett volna, de illetlenségnek tartotta, így szájában gyűjtötte homokos nyálát. 
- Ezt én nem nyelem le. - gondolta. 
A pap előhúzott egy kis, színes üveget a miseruha alól és meghúzta.  Az üveg gyönyörű volt. Csillogott rajta a napfény és messziről is jól látszott, hogy nem illik a korba. Galagonyának ekkor átfutott az agyán a gondolat, hogy valahogy itt senki és semmi nem illik az ő 2014-es évébe. Ilyen szemmel nézett körül és megrémült a látottakon. De cselekvésre már nem volt idő, mert ekkor a pap, recitáló hangon a következő szavakkal megnyitotta a misét: 
- Tudjátok mit?  Baszódjatok meg rohadt kis kísértetek!- üvöltötte.
Galagonya ekkor érezte először azt, hogy talán nem jó helyen jár. Attól tartott óriási verekedés tör ki a hívek között, de meglepetésére az egész társaság, mintha csak erre a pillanatra várt volna és hangos hahotázásban tört ki. 
Galagonya Liliom felé fordult, akivel szavak nélkül, egy szemvillanás alatt megbeszélték, hogy nagyon gyorsan lelépnek a helyszínről. 
Vissza a szocos főútra, végig az almazöld iskola mellett, szájában a homokos nyállal, kézen fogva szaladtak a dombig, ahonnan jöttek. 
A domb zöld volt, telis-tele madarakkal és bogarakkal. Ez megnyugtatóan hatott mindkettőjükre
...és hogy mi várta őket a domb túloldalán?
Nagy levegő, szemkinyitás s Galagonya ott feküdt az ő 2014-es virágos párnáján. Mellette Liliom mélyen aludt. Szeretett volna egy nagyot nevetni, de előtte szédülten kikóválygott a fürdőszobába és köpött egyet. 
A mosdókagylóban lassan csúszott a lefolyó irányába egy aprócska aranyszínű homokkupac. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Női identitásod mint áru? /nőnapra/

Szívem szerint egy gyűjtés következne itt arról, hogy milyen mocskos módja van a női identitással való kufárkodásnak, ugyanis kuruzslók egész hada lepte el a virtuális világot. De hogy ne legyen nagyon bő lére eresztve helyette a teljesség igénye nélküli felsorolás következik. Hol a vérrel festés hozza meg majd a hőn áhított és elveszített nőiességedet, hol szertartások - akár drogok bevonásával - méhszertartások /pin@gőzölés/ öröm vagy transztáncok /tingli-tangli szabadon "mert mi másokat nem fogunk követni" jobbra zár balra zár szanaszét, ettől leszünk szabadok. Általános körítés a papnőség, kis archetípusos duma, némi gagyi légzőgyakorlat. Elvonulások amik egyszerű receptek a gyógyulásra.  Ha esetleg bármelyikben volt már részed ne bánd, mert nagyon jól működő pszichológiai csapda áldozata lettél. Törődj bele ez van! Az a bizonyos egyszerű recept Végy egy bizonytalan lelkiállapotú embert és kínálj neki azonnali és nagyon egyszerű gyógyulást, tisztulást, egészséget vagy val

Sóhaj vagy kérés

Egy állandósult gondolat, mardossa a torkomat, mint az idei tavasz - általa - lassúlni látszik az ébredésre váró akarat.

Nem tetszik

Fontosak e a megnyílvánulások a virtuális világban? Ha úgy érezzük igen, akkor mégis kinek és miért? Sokszor úgy érzem nekem fontos, hogy elmondjak valamit, kiálljak valami mellett de másnak nem igazán fontos ezért legtöbbször meg is tartom magamnak. Viszont tegnap este sírós röhögőgörcsöt kaptam egy hozzászólástól és komolyan elgondolkoztam. Ezért most veszem a bátorságot és megnyílvánulok. Szeritem a virtuális közösségi platformok át fogják venni a média szerepét. Teljesen lejáratták magukat a minden oldalról fizetett propaganda hírportálok. Azon kívűl, hogy a hitelességük már rég megkérdőjeleződött - remélem, hogy mindenki szemében és minden oldalon -  teljesen beszűkült a kommunikációjuk. De már majdnem hogy mindegy is, mert az információ úgy áramlik közöttünk különböző platformokon, mint a gondolat. Olyan sebessen és színesen. Ez amúgy egy csoda, de van egy kellemetlen oldala is. Na mondom mi volt tegnap. Nézegettem egy számomra nagyra becsült festőművész képét, egy gyűjteményes o